Synnytysmeditaatio

Valmennus

Valmennus odottajille ja doulille

Valmennuksessa käytän erilaisia läsnäoloa, rentoutumista ja kivun kanssa pärjäämistä edistäviä harjoituksia. Yksi suosikkini on EFT-menetelmä koska se tehokkaasti purkaa pelkoa ja stressiä, mikä edistää rentoutumista ja kykyä olla läsnä. Sillä voidaan myös vaikuttaa mielen “ohjelmointiin” eli uskomuksiin synnytykseen liittyen. EFT on lyhenne sanoista Emotional Freedom Technique (eli suomeksi Tunteiden vapauttamisen menetelmä). EFT on turvallinen ja lempeä tapa oppia uusi tapa reagoida stressaavissa tilanteissa – ja mikä on sen hyödyllisempää synnytystä ajatellen?

Stressireaktio alkaa mantelitumakkeesta, joka on pieni mantelinmuotoinen osa aivoissa. Jos se tulkitsee tilanteen uhkaavaksi tai vaaralliseksi se lähettää impulssin autonomiseen hermostoon ja tämä saa aikaiseksi ”fight, flight or freeze” -reaktion. Jos tämä tapahtuu synnytyksessä kehon stressihorminitaso tulee vaikuttamaan negatiivisesti siihen, miten synnytys etenee. Tutkimusprojekti Harvard Medical Schoolissa on osoittanut, että akupisteiden stimulaatio rauhoittaa mantelitumakkeen ja muita osia limbisessä järjestelmässä. EFT:ssä stimuloidaan akupisteitä tietyn kaavan mukaan ja vaikutetaan mantelitumakkeeseen.

Tutkimusprojekti Harvard Medical Schoolissa on osoittanut, että akupisteiden stimulaatio rauhoittaa mantelitumakkeen ja muita osia limbisessä järjestelmässä.* EFT:ssä stimuloidaan akupisteitä tietyn kaavan mukaan.

Odottajelle 

Minkälaisessa mielentilassa haluaisit synnyttää ja kohdata lapsesi? Valmennuksessa käytän EFT-menetelmää vähentämään stressiä, pelkoa ja epävarmuutta – jotta unelmasynnytyksesi voisi toteutua – ja lisäämään luottamusta ja turvallisuuden tunnetta. Saat toimivan harjoituksen jonka avulla voit lisätä rentoutusta ja keskittymistä synnytyksen aikana. Harjoittelet synnytyksen intensiteetin kohtaamista ja syvennät ymmärrystäsi kivun ja kärsimyksen välisestä erosta. Löydät ja purat ahdistavat ajatusmallit ja tunteet, jotka johtavat kärsimykseen synnytyksessä. Löydät oman tapasi synnyttää (lääkkeiden kanssa tai ilman lääkkeitä).

“Parasta EFT-valmennuksessa oli miten naputus melkein välittömästi auttoi minua rentoutumaan ja antoi turvallisen olon. Ensimmäisen valmennuskerran jälkeen tunsin, miten jotain lähti liikkeelle. Aika nopeasti rupesin ajattelemaan ongelmaani eri tavalla ja oli paljon helpompaa lähestyä sitä. EFT oli erittäin tehokasta myös synnytyksen aikana – silloin menetelmä oli jo tuttu. Tietyt toimenpiteet olisi ollut mahdoton tehdä ilman EFT:n vaikutusta (esim. kanyylin laittamista).”

“Varasin session kiinnostuksesta EFT-menetelmää kohtaan ja koska halusin valmistautua tulevaan synnytykseen mahdollisimman hyvin. Parasta antia oli pelon tunteen lievittyminen, varmuuden tunne, mikä sessiota seurasi.”

Doulalle

Oletko ollut mukana vaikeassa synnytyksessä, jossa jouduit katsomaan sivusta äidin traumaa? Ehkä tunsit itsesi avuttomaksi hoitohenkilökunnan hoitaessa tilannetta? Ehkä mietit pitkään synnytyksen jälkeen olisiko ollut jotain mitä olisi voinut tehdä toisin, jos sinä doulana olisit voinut jotenkin estää koko tilanteen kehittymisen? Jotta trauma ja stressi ei seuraisi mukana seuraavaan synnytykseen on hyvä käydä läpi tämä kokemus ja rauhoittaa keho ja mieli EFT:n avulla. Minulla on henkilökohtaisesti ollut sunnattomasti apua EFT-menetelmästä silloin kun synnytyksessä on tapahtunut jotakin yllätyksellistä tai traumaattista. Ohjaajan tuki voi olla tärkeä alussa, mutta tavoitteena on että pystyt myös itsenäisesti käyttämään EFT-menetelmää rauhoittamaan itsesi. (Lue EFT-menetelmästä lisää alla.)

Valitse itsellesi sopiva valmennus:

Purkaa pelkoja (sopii synnytyspelosta kärsiville) 1-3 ohjauskertaa;

Synnytys ilman kärsimystä (sopii kun haluat varmistaa, että henkinen stressi ei ole este hyvälle synnytyskokemukselle). Minimi 3 ohjauskertaa;

Vapaudu synnytyspettymyksestä (sopii vaikean synnytyksen jälkeen) 1-3 ohjauskertaa. Tämä sopii myös doulille.

“Haaste jota lähdimme Alessandran kanssa käsittelemään, oli lääkintään ja sairaalaympäristöön liittyvät pelot. Sessiossa parasta oli se, että sain turvallisesti kohdata pelkoni silmästä silmään, sulautua siihen, kohdata sen. Se toi vahvuutta ja varmuutta kohdata tilanne sitten tosielämässäkin. Tuntuu että nyt kun tilanne on käsillä, osaan rentoutua siihen mitä tulee, koska tavallaan olen mielessäni jo käynyt läpi pahimmat skenaariot! Pelkoon meneminen tuntui hyvin intensiiviseltä. Pelosta irtipäästäminen toi helpotuksen, ja realismia. Oikeastaan koko loppuviikon oli aika helpottunut olo! Alessandran läsnäolo välittyi hyvin, eikä tuntunut kummalliselta olla kameran edessä. Kiitos.”

EFT lyhyesti

EFT on itsehoitomenetelmä, jolla on tutkitusti myönteinen vaikutus pelkoon, jännitykseen ja stressiin. Se rauhoittaa kehon ja mielen (etenkin aivojen mantelitumakkeen sekä kortisonierityksen) ja vapauttaa suuren määrän energiaa. EFT ei kuitenkaan korvaa terapiaa eikä itsehoito sovi kaikille.

Yhdessä tutkimuksessa testiryhmän stressihormonimäärä väheni keskimäärin 24% tunnin EFT-ohjauksen jälkeen. Vertailuryhmän vastaava vähennys oli 14%. EFT rauhoittaa sekä kehon että mielen. Rauhallisessa olotilassa on helpompaa nähdä omat voimavaransa.

Miten?

EFT-menetelmässä naputellaan kehon meridiaanien päätepisteitä, akupisteitä. Samalla ajatellaan stressiä aiheuttavaa asiaa tai tilannetta, esimerkiksi tulevaa synnytystä, synnytysympäristöä, toimenpiteitä synnytyksessä tai muuta vastaavaa. Kuulostaako monimutkaiselta?

Sanotaan lyhyesti vain näin: parasta EFT:ssä on, että se toimii!

Valmennuksessa opetan sinulle miten menetelmä toimii ja kun olet oppinut sen pystyt käyttämään sitä itsenäisesti koska vaan.

Hyödyt

Kehon ja mielen stressitaso laskee. Tämä vapauttaa suuren määrän energiaa ja synnytykseen on helpompi valmentautua. Ajatuksesi selkenevät ja mielesi rauhoittuu – tiedät mitä haluat ja miten päästä tavoitteeseen.

Naputusta voi käyttää myös synnytyksen aikana päästämään stressistä irti.

Synnytyksen jälkeen on myös hyvä käyttää EFT:tä jos kehoon ja/tai mieleen on jäänyt jokin asia vaivaamaan.

Varaa aika sähköpostitse info@labyrinthdoula.com

Ohjaus tapahtuu Skypessä, FaceTimessa tai Whatsapp videopuhelun välityksellä. Också på svenska! Also in English!

Hinta: 65€

 

*(J. Fang et al. ”The salient characteristics of the central effects of acupuncture needling: limbic-paralimbic-neocortical network modulation.” Human Brain Mapping 30, no.4, April 2009: 1196-1206.)

Back to Top